Ulongas TIE KUAN YIN

3,95 €
Pakuotės dydis
Kiekis

Viena iš garsiausių kiniškų ulongų rūšių. Mažai oksiduota, gaivaus, šviežio, ryškaus gėlių aromato, su vaisių ir medžio natomis. Kilusi iš Anxi regiono Fudziano provincijoje, ši ulongo arbata yra vidutiniškai fermentuota (30-45 proc.). Kaip ir kitos ulongo arbatos, Ti Kuan Yin gaminama iš stambesniųjų arbatmedžio lapelių, juos susukant į mažą rutulėlį ir taip išdžiovinant. Plikant stikliniame inde, gera stebėti išsivyniojančius lapus. Šią arbatą plikykite keletą kartų - lapeliams vis labiau skleidžiantis, arbata bus vis kitokio skonio.

Aprašymas

Sudedamosios dalys: oolong arbata.

Ti Kuan Yin (dar kitaip - Tie Guan Yin, arba Geležinė gailestingumo deivė) pavadinta Budizmo Gailestingumo deivės Guan Yin garbei. Pasak legendos, kažkur Anxi provincijoje būta apleistos deivės Guan Yin šventyklos, kuria rūpinosi neturtingas ūkininkas. Jis neturėjo už ką atnaujinti šventyklos, tačiau kasdien sutvarkydavo ją kaip išgalėdamas, net jei būdavo labai pavargęs. Kartą po darbų jis užsnūdo šventykloje, ir susapnavo deivę Guan Yin. Ši kvietė jį pasižiūrėti už šventyklos - ten paslėptas lobis, kurį jis turėtų pasidalinti su kitais kaimo gyventojais. Prabudęs ūkininkas tikrai už šventyklos rado lobį - kelis arbatmedžio sodinukus, kuriuos padaugino ir padalino aplinkiniams ūkininkams. Iš šių arbatmedžių derliaus buvo pagamintas Tie Kuan Yin ulongas, kuris regionui sukrovė tikrus turtus.

Ulong (oolong) arbatos - iš dalies oksiduotų arbatų rūšis, turinti ir juodajai, ir žaliajai arbatai būdingų savybių. Kinijoje ypač vertinamos ir mėgstamos. Tai labai plati arbatų grupė, po kuria slepiasi pačio įvairiausio skonio arbatos, nuo saldžių ir vaisiškų iki tamsių, medžio, skrudėsių. Labai supaprastintai galima būtų sakyti, kad kuo trumpesnė oksidacija, tuo daugiau arbata turės žaliajai arbatai būdingų skonio natų ir savybių. Kuo oksidacija ilgesnė, tuo artimesnis ulongas bus juodajai arbatai. Oksiduojant arbatą keičiasi jos cheminė sudėtis, taigi - ir paruošto gėrimo spalva, skonis, aromatas ir sudėtis.

Pagaminti gerai ulongo arbatai reikia puikių arbatos meistro įgūdžių ir sukauptų žinių, nes nuo jo įdirbio labiausiai ir priklauso galutinis arbatos skonis. Dažniausiai ulongo arbata gaminama iš didelių arbatlapių, juos susukant į kamuolėlį ar suformuojant į ilgas "garbanas" (tačiau gali pasitaikyti ir kitokių formų). Gerą ulongą galima plikyti keletą kartų, ir kiekvieną kartą tikėtis gurkštelėti vis kitokios arbatos, pajusti vis kitas skonines natas - ulongo arbatų skoniai kompleksiški ir atsiskleidžia pamažu.


Rekomenduojame arbatą ruošti taip: į pašildytą puodelį įberkite arbatinį šaukštelį arbatos, užplikykite virintu, iki 80°C atvėsintu vandeniu, ir palaikykite 1-2 min.

Savybė Reikšmė
Arbatos regionas Kinija
Poveikis Tonizuoja
Dominuojantis aromatas Gėlės/žolelės
Skonio pojūtis Švelnus

Mūsų gidai

Susipažink iš arčiau