Išskirtinio aromato puero arbata jau seniai pelnė pasaulio arbatos mėgėjų pripažinimą. Taip nutiko ne vien dėl gurmaniško jos skonio, bet ir dėl ypatingų savybių, padedančių atsipalaiduoti, valyti organizmą ir net sulieknėti.
Atrasta atsitiktinai
Puero arbatos kilmės istorija – gana neįprasta. Tai, kas kadaise pasirodė kaip visiška pirklių verslo nesėkmė, tapo itin vertingu produktu – brangiausia pasaulyje arbata. Ji ilgą laiką laikyta brangesne už auksą ir buvo naudojama net kaip piniginis vienetas. Kaipgi buvo atrasta ši ypatinga arbatos rūšis? Puero arbatos atsiradimą lėmė visiškas atsitiktinumas. Tūkstančius metų arbatos lapeliai įprastai buvo presuojami – suspaustus juos tiesiog buvo kur kas lengviau gabenti. Per vieną neįprastai ilgą kelionę į bambukų lapus supakuota presuota žalių lapelių arbata įgijo rusvą atspalvį. Tačiau buvo pastebėta, kad ilgai keliaudama drėgnais atogrąžų miškais ji ne tik pakeitė spalvą, bet įgavo ir itin neįprastą, tuomet net nemaloniu laikytą skonį ir aromatą. Taip nutiko dėl to, kad arbatos lapelius smarkiai paveikė didelė drėgmė. Kadangi kelionė buvo ilga, arbata natūraliai fermentavosi ir keitė savybes įgydama arbatai neįprasto skonio. Būtent taip buvo atrasta ši nauja arbatos rūšis, vėliau pavadinta Pu Erh miesto Kinijoje vardu, – iš ten ši ypatinga arbata kadaise ir pradėjo savo kelionę į pasaulį, besitęsiančią iki šiol.
Abi rūšys ypatingos
Pueras tradiciškai skirstomas į dvi pagrindines rūšis – žaliąją ir juodąją puero arbatas. Abiejų puero rūšių arbatos gurmanai ras mūsų parduotuvėse. Žalioji yra šviesi, žaliosios arbatos tipo arbata, juodoji – tamsi, smarkiai fermentuota arbata. Jos pasižymi skirtingomis naudingosiomis savybėmis. Juodasis (fermentuotas) pueras turi galo rūgšties ir statinų, mažinančių blogojo cholesterolio kiekį. Pagal tradicinę kinų mediciną ši arbata tinka „in“ tipo – ramesniems, nuolat šąlantiems žmonėms, mat suteikia šildomąjį, energizuojamąjį poveikį. Žaliasis pueras prilyginamas žaliajai arbatai, pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu ir teigiamai veikia kepenų, kaulų ir širdies darbą. Šios rūšies arbata vėsina kūną, todėl tinka energingiems, daug judantiems ir prakaituojantiems žmonėms. Pagrindinės žaliojo puero arbatos veikliosios medžiagos – polifenoliai. Jų šioje arbatoje gausu. Polifenoliai veikia kaip stiprūs antioksidantai ir saugo organizmą nuo kenksmingo aplinkos poveikio. Tačiau tai dar ne visi puero arbatos pranašumai. Joje esančios medžiagos stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje ir riebalų apykaitą, taip pat turi nuo vėžio saugančių savybių ir net yra siejamos su mažesne demencijos bei Alzheimerio ligų tikimybe.
Arbata šiuolaikiniam žmogui
Ilgalaikis stresas, menkas judrumas, netinkami mitybos įpročiai – šie šiuolaikinio žmogaus palydovai besąlygiškai veikia mūsų savijautą ir nuotaiką. Jei norime pagerinti fizinę ir dvasinę būklę, visuomet galime pasitelkti gardžią arbatą. Šios arbatos mėgėjai paliudys, kad pueras ne tik tonizuoja, bet ir atpalaiduoja, padeda pasijusti geriau. Aromatingas puero arbatos puodelis ne tik sušildys, bet ir padės nuraminti įkyrias mintis. Tiesa, svarbu paminėti, kad gali prireikti laiko priprasti prie šios arbatos savito skonio. Intensyvus specifinis puero aromatas kai kuriems gali atrodyti stiprokas. Tačiau šios arbatos rūšių yra ne viena – jei nepatiko kuri nors viena, sužavėti gali kita. Todėl tikrai verta išbandyti ne vieną puero arbatą. Pueras savo skoniu iš tikrųjų yra išskirtinė arbata, o tie, kurie nedrįsta jos paragauti (ar tiesiog nenori itin išraiškingo skonio), visada gali pradėti nuo lengvos versijos – švelnios puero arbatos su gauromečiais „Lengvas pueras“. Fermentuotų gauromečių savybės labai panašios į puero arbatos, tačiau gauromečiai šiek tiek atsveria puerui būdingus žemės, miško paklotės poskonius. „Lengvas pueras“ ne tokio sunkaus skonio kaip tradicinis – jis dvelkia maloniu apelsinų, švelniai juntamu kitų citrusinių vaisių aromatu, tad ypač patiks tiems, kuriems įprastas pueras per stiprus. Be to, ši arbata – gamtai draugiškas pasirinkimas: arbatžolės yra birios, o pakuotė – perdirbama.
Gali padėti lieknėjant
Puero arbata daugelio vartojama ir siekiant reguliuoti svorį. Toks jos poveikis patvirtintas ir moksliškai. Ne vienas tyrimas rodo, kad reguliariai vartojama ji turi antioksidacinį poveikį, be to, gerina medžiagų apykaitą ir sumažina cholesterolio kiekį kraujyje. Kinijoje ir Prancūzijoje atlikti tyrimai parodė, kad ši arbata indukuoja visus cheminius kepenų fermentus ir greitina medžiagų apykaitą. Savybes, kurios skatina lieknėjimą, sukuria fermentuotas puero arbatos raugas. Žinoma, svarbu vartoti arbatą reguliariai ir ilgą laiką – lieknėjimo efektui pasiekti gali prireikti bent šešių savaičių. Negana to, reikia nepamiršti ir sveikos mitybos. Kaip paruošti puerą? Tai – išties lengvai paruošiama arbata, nereikalaujanti jokių specialių indų ar priemonių. Tiesiog sumeskite lapelius tiesiai į arbatos puodelį, užpilkite karštu vandeniu ir palikite pritraukti. Jeigu per stipru, užpilkite dar truputį vandens ir gurkšnokite.
Savo puerh’ą išsirinksite štai čia