
Kava yra kavamedžio vaisiuose esančių sėklų, kurias mes vadiname kavos pupelėmis, produktas.
Kavamedis – visžalis, tropikų augalas. Nors jį ir vadina medžiu, bet greičiau tai puskrūmis. Laukinėje gamtoje, priklausomai nuo rūšies, gali užaugti iki 8 metrų. Auga karšto klimato regionuose (vidutinė metinė temperatūra apie 20°С), aukšto drėgnumo aplinkoje. Kilęs iš Afrikos bei Azijos tropikų ir subtropikų. Vaisius – uoga, nuo 1 iki 2 cm dydžio. Prinokusi būna raudonos arba mėlynai-violetinės spalvos. Po plona odele yra sidabriškos spalvos minkštimas su dviem branduoliais. Branduoliai vadinami kavos pupelėmis. Kavos pupelėse yra kofeino, kurio kiekis skirtinguose rūšyse ir tipuose svyruoja nuo 0,1% iki 3,5%.
Yra žinoma daugiau nei 55 kavamedžio rūšių. Geriausiai žinomos:
- Coffea arabica
- Coffea robusta
Iš šių kavamedžių vaisių atitinkamai gaunamos geriamos kavos rūšys arabica ir robusta.
Arabica kavos pupelės yra labiau vertinamos dėl subalansuoto kofeino kiekio ir malonaus skonio bei aromato, kai tuo tarpu robusta nepasižymi subtiliomis skoninėmis savybėmis, yra karti ir turi gerokai daugiau kofeino.
Tačiau kai kuriose šalyse robusta yra auginama gausiai (pavyzdžiui, Vietname), nes šie kavamedžiai nėra tokie lepūs kaip arabica veislės kavamedžiai, robusta kavą užauginti paprasčiau.