Kas iš tikrųjų yra arbata?

Kas iš tikrųjų yra arbata?

„Arbata“ Lietuvoje įprasta vadinti bet kurią žolelių, uogų ar vaisių (šviežių ar džiovintų) vandens ištrauką. Tačiau žodis pagal kilmę daugelyje pasaulio kraštų reiškia būtent Camellia sinensis lapelius ir iš jų ruošiamą gėrimą (tsia, tee, tea, herba te, čaj – kildinami iš kinų kalbos žodžių, skirtų būtent iš camelia sinensis ruošiamam gėrimui pavadinti).

Iš kiniškosios kamelijos augalo lapelių galima išgauti daugybę skirtingų formų, kvapų, spalvų ir, svarbiausia, skonių. Juk juodoji, žalioji, baltoji, puero arbatos – visos gaminamos iš to paties augalo lapų! Skonio skirtumus lemia vietovės, kurioje auga arbatkrūmiai, klimatas ir dirvožemis, sodą puoselėjančių ir arbatą skinančiųjų pasišventimas ir, žinoma, lapelių fermentavimo technologijos: arbatos meistro įgūdžiai ir patirtis.

Kiekvienas arbatos kraštas turi savitų arbatų, neatkartojamų kitame regione. Kiekvienas arbatos meistras dar saugo savo nepakartojamos arbatos paslaptį.

Arbatos dieną Jungtinės Tautos kviečia pažvelgti į mūsų kasdienio kuklaus gėrimo – arbatos puodelio – ištakas, augimvietes ir ją auginančius žmones, bei mėgaujantis arbata įvertinti, kokio meistriškumo ir darbo reikia jai pagaminti.

O kad būtų lengviau pajusti ir įvertinti šio gėrimo ištakas, kviečiam paragauti “Šaltinių” arbatų. Jos skirtos vertinantiems natūralų, gyvą arbatos skonį. Perkame jas tiesiai iš arbatos sodų ir žmonių, ją auginančių: jos šviežios, atskleidžia grynos arbatos skonių ir kvapų įvairovę ir yra tradicinės savo regionui.

Apie skirtingų kraštų arbatų ypatumus daugiau skaitykite čia:

_____________________________________________________________________________

Himalajų kalnų regionas: 

Pietiniuose Himalajų kalnų šlaituose, kur Indija susiduria su Nepalo, Butano karalystėmis ir Tibetu, auginama viena puikiausių arbatų pasaulyje. Čia 800 – 2000 metrų aukštyje žaliuojančių sodų arbata garsėja išskirtiniu, muskatines vynuoges primenančiu, skoniu.

 

NEPALAS, ILAM REGIONAS

Palyginus jauni Nepalo arbatos sodai driekiasi Himalajų kalnuose, netoli sienos su garsiuoju Darjeeling‘o  regionu Indijoje. Iš Jasbirey kaimelio, kuriame dviejų tūkstančių metrų aukštyje įsikūrę arbatos meistrai, matyti aukščiausia Ilam regiono viršūnė – Sandakhpu. Sandakphu arbatos – tai jungtinė gyvenvietės ūkininkų iniciatyva organiškai auginti kokybišką arbatą ir gaminti išskirtines arbatos rūšis.

Sandakphu arbatos meistras mėgsta eksperimentuoti, kiekvienam arbatkrūmių tipui, kiekvieno sodo ar derliaus arbatai ieškodamas tinkamiausio būdo skoniui išryškinti, neapsiribodamas Nepalui tradicinėmis juodosiomis arbatomis.

Sandakphu sodai su garsiuoju Darjeelingo  regionu dalinasi ne tik Sandakphu kalną,– klimatas ir dirva taip pat labai panašūs. Sandakhpu soduose arbatkrūmiai  gana  jauni, – iš jų lapelių gaminamos arbatos skonis ir aromatas ryškesni.

Sandakphu arbatų įkvėpėjas ir meistras Chandra Bhushan Subba: „Gamindami arbatą, laikomės keturių pagrindinių principų: pagarba gamtai, pagarba žmogui, teisingas ir aiškus gamybos procesas ir kokybė.“

 

„Šaltiniams“ atrinkome šias meistro arbatas:

Juodoji arbata "Sandakphu Ruby": stipri, ryškios rubino spalvos, salstelėjusi, ryškaus skonio arbata. Tai pilno lapo arbata: sveiki, susukti arbatos lapeliai išsiskleidžia puodelyje, suteikdami gėrimui vaisių skonio, karamelės ir saldymedžio natų jame.

Juodoji arbata "Himalayan Handrolled": Skinami trys jauniausi vasarinio derliaus lapeliai. Išdžiovinti ir fermentuoti lapeliai šviesūs, arbatoje daug švelnių baltų pumpurėlių; pilno lapo arbata susukta rankomis. Paruošto gėrimo – aukso spalvos ištraukos – aromatas saldus, švelnus: džiovintų slyvų ir šokolado užuomina; skonyje atpažįstamos juodojo šokolado ir vaisių natos. Skonis išlieka ilgam.

Žalioji arbata "White Peony" –  taip galėtų vadintis viena iš tradicinių kiniškų baltųjų arbatų. Arbatos meistro  ruošiama Himalajų soduose ši arbata labai savita. Sveiki, pilni lapeliai rankomis skinami nuo specialiai šiai arbatai skirtų arbatkrūmių ir meistro technologija brandinami mėnesį. Paruošta arbata švelni, vos salstelėjusi, su riešutų poskoniu.

INDIJA. Vakarų Bengalas. Darjeelingo regionas

Darjeelingas - didingų Himalajų kalnų fone išsidėstęs vienas garsiausių arbatos regionų pasaulyje.

Darjeelingo arbatos soduose iki šių dienų išsaugota daug britų laikų tradicijų, metodų ir įrangos.  Čia dvelkia kolonijinių dvarų romantika, britiškasis palikimas persipina su indiškąja kultūra. Darjeelingo sodų arbata turi saugomą geografinę nuorodą: tik čia gaminama juodoji arbata, vienintelė tokia pasaulyje, gali vadintis darjeelingu.

Tarp žaliuojančių laukų įsikūrę sodų valdytojų namai bei darbininikų gyvenvietės. Darjeelingo soduose dirba jau kelinta skynėjų, technologų, meistrų karta, perduodanti amato paslaptis ir subtilybes savo vaikams. Kasmet pavasarį 87 Darjeelingo sodai konkuruoja, kuri pirmojo tų metų skynimo arbata (Darjeeling First Flush) bus įvertinta geriausiai.

 

Šį pavasarį mėgaujamės pirmojo skynimo Darjeeling arbata iš Risheehat sodo.

Dėl ypatingo skonio dar vadinama „arbatų šampanu“. FF pavadinime reiškia first flush, arba pirmuosius švelnius pavasario lapelius. Tai pats pirmasis metų arbatos derlius, į kurį augalas sudeda godžiai po žiemos iš dirvos ir saulės sugertas medžiagas. Arbatai jos suteikia ypatingą persikų, muskatinių vynuogių skonį, stiprų gėlių aromatą – šią arbatą paragavus lengva atskirti nuo visų kitų juodųjų arbatų. Tradiciškai darjeelingas vadinamas juodąja arbata, tačiau yra fermentuojamas trumpiau, todėl arbatžolėse gausu šviesių, žalsvų lapelių, o skonyje – šviežių, gėliškų natų. Nors vizualiai ir panašus į žaliąją arbatą, skoniu labai nuo jos skiriasi: švelnus, gaivus, įsimenamas, neturi „žolės skonio“ natų, turi mažiau kartumo.

 

KINIJA.

„Vidurio karalystė“ – tikrieji arbatos namai. Tūkstančius metų arbata  buvo auginama tik Kinijoje, kinams pavydžiai saugant jos paslaptis. Arbatos rūšių ir arbatos sodų čia – kaip Pekine dviračių, o kiekvienas arbatos kaimelis didžiuojasi savąja, išskirtine arbata.

Dane He - arbatos sklidinas žmogus. Jis pristatė mus  įvairioms Kinijoje žinomoms arbatos formoms: ir  gėrimui iš alavinio arbatinio, patiekiamam prie pietų, pakelės užkandinėje, ir  šviežiai arbatai tiesiai arbatos sode, ir 50 metų brandintai Pu-erh arbatai savo arbatos namuose.

 „Šaltiniams“ jo padedami atsirinkome dviejų garsių Kinijos arbatos provincijų – Junanio ir Fudziano – arbatas.

 

JUNANIO PROVINCIJA

Junanis - marga, žaliuojanti pietvakarių Kinijos provincija, laikoma arbatos (tiek augalo, tiek gėrimo) gimtine. Tai kalnuota provincija: viename jos pakraštyje mėgausitės subtropikais, kitame jus pasitiks snieguotos atšiauriųjų Himalajų viršūnės.

Dešimtys etniškai skirtingų tautų Junanio provincijoje augina viską: nuo ryžių ir mangų iki tabako, kavos ir ganomų jakų. Arbata yra viena pagrindinių maistinių kultūrų.

Seniausi pasaulyje arbatmedžiai – kelių tūkstantmečių senumo milžinai – tebeauga Junanyje. Junanis pasaulyje garsėja fermentuota Pu-ehr bei laukinių arbatmedžių arbata. Provincijoje arbata tarsi turi du veidus: tai kasdienis gėrimas, kurį vietiniai gurkšnoja per pietų pertrauką, saują šviežių lapelių užpylę karštu vandeniu tiesiog  stiklinėje; ir kartu aukštosios vartojimo kultūros dalis – ilgaamžio arbatmedžio arbata, kurią svečiuose jums gong fu stiliumi paruoš paragauti arbatos meistras.

 

Kinija, Yunnan, Guang Nan

Žalioji arbata "GREEN SNAIL" (Yunnan)

Stipraus gėlių ir vaisių aromato arbata, su ilgai besitęsiančiu, lengvai salstelėjusiu žaliosios arbatos poskoniu. Šis arbata atkeliauja iš nedidelio arbatos sodo, kur yra apdorojama tik rankomis:  rūpestingai ir kiek senoviškai. Labai jauni, baltu pūkeliu padengti arbatlapiai rankomis susukti į spirales ilgiau išlaiko aromatą, todėl tuos pačius arbatlapius galima plikyti keletą kartų.

 

Juodoji arbata "GOLDEN SNAIL"(Yunnan)

Turtingo, sodraus, kreminio skonio arbata su švelniomis riešutų, kakavos natomis. Poskonis – vos salstelėjęs. Labai jauni, baltu pūkeliu padengti arbatos lapeliai fermentuojant virsta rusvais, įgyja tamsaus aukso atspalvį. Arbatlapiai, rankomis susukti į spirales, ilgiau išlaiko aromatą: juos galima plikyti pakartotinai 2-3 kartus, tik svarbu kaskart visiškai nusausinti. Jauni arbatlapiai turi itin mažai taninų, - paruošta arbata neturi kartumo.

 

Žalioji arbata "GREEN MONKEY" (Yunnan)

Ilgi garbiniuoti lapeliai, žali, balsvi, sidabriški, persipynę tarpusavyje. Arbata ryškaus skonio, pilno kūno, kiek salstelėjusi, aromate ir poskonyje jaučiamos persikų ir juodosios arbatos natos.  Arbatlapius galima plikyti kelis kartus, vis užpilant vandeniu iš naujo. Svarbu nepalikti arbatlapių mirkti vandenyje ilgai.

 

Žalioji arbata "9 DRAGONS"(Yunnan)

Arbata nuo Devynių drakonų kalno.  Plonai susukti, sidabriškai žalsvi lapeliai užplikyti atskleidžia vynuogių, kaulavaisių natas, gaivų skonį ir lengvą arbatos kūną. Auginama arbatos gimtinėje Junanio provincijoje, šie rankų darbo lapeliai kvapni ir lengva arbata. Sidabrinės gijos išduoda jaunus arbatos lapelius,- jie gėrimui suteikia saldumo.

 

FUDZIANO PROVINCIJA

Fudzianas – ulongo arbatų gimtinė, garsėjanti ir baltosiomis bei žiedų arbatomis. Subtropiniame klimate tarpsta daugybė arbatmedžių veislių, čia arbatos istorija siekia 1600 metų (pasikeitė daugiau kaip 50 arbatą puoselėjančių meistrų kartų).

 

Kinija, Fujiano provincija, An Xi

Ulongas "DA HONG PAO"

Da Hong Pao - stipriai fermentuotas ir paskrudintas ulongas, auginamas savo arbatomis garsėjančiuose Wuyi kalnuose Kinijoje. Šiuose kalnuose vis dar auga šeši originalūs Da Hong Pao arbatmedžiai, kurių arbata prieš beveik 400 metų buvo skirta tik imperatoriaus dvarui. Šiandien nuo senųjų medžių lapelius skinti draudžiama, bet pagal tradicinį receptą gaminama Da Hong Pao arbata vis dar labai vertinama. Šie tamsūs, stambūs lapai puodelyje virsta arbata, kvepiančia degintu cukrumi, riešutais, medžiu ir oda. Arbata mėgstantiems ryškius, išraiškingus skonius.

 

JAPONIJA

Kraštas, kuriame arbata virto religija, filosofija ir kultūros simboliu.

Japonai augina beveik vien tik žaliąją arbatą ir išgeria iki 12 puodelių per dieną. Šimtametės arbatos tradicijos Japonijoje ypač gerbiamos ir gyvos, nors šiandien arbatos gamyboje jau naudojamos naujausios technologijos. Arbatlapiai skinami specialiomis mašinomis, arbatkrūmį verčiančiomis dailiu dekoratyviu kupolu. Gamyboje irgi daugybė tiksliųjų įrenginių.

Tikslumas, precizika svarbūs ir ruošiant arbatą : arbatos ceremonijoje reikšmingas kiekvienas judesys ar įrankis. Ragaujant Japonijos arbatas galima įvertinti arbatų maišymo (blending) meną. Meistrai maišo šviežiai skintą arbatą iš įvairių regiono sodų, siekdami išgauti tipišką arbatos skonį. Tai didelės meistrystės reikalaujantis darbas: gebėjimo pajusti ir tinkamai suderinti kiekvieno skynimo savitumus ir skirtumus, kad paruošto gėrimo skonis išliktų pastovus bėgant metams.

Japoniškas „Šaltinių“ arbatas perkame pas poną ir ponią Kogas, trečios kartos arbatos gamintojus, įsikūrusius pietinėje saloje Kyushu.

 

Kumamoto, Kikuchi

Kumamoto – kalnuotas regionas pietinėje Japonijos saloje Kyushu. Švelnaus klimato regione, didžiausio Japonijos ugnikalnio Aso kaimynystėje,  arbata auginama nedideliais kiekiais.

 

Žalioji arbata "JAPAN SENCHA" (Kumamoto, Kikuchi)

Sen cha – šviežiai nupjautos žolės aromato žalioji japoniška arbata, populiariausia arbatos rūšis Japonijoje. Paprastai geriama be cukraus, žalioji arbata švelniai stimuliuoja, puikiai kelia tonusą. Gelsvai žalsvos spalvos, kartoko skonio, švelnaus aromato. Stabtelėkite puodeliui senchos, kai dienai reikia trupučio dzen.

 

Žalioji arbata "JAPAN GENMAICHA" (Kumamoto, Kikuchi)

Klasikinė japoniška žalioji arbata, kilusi iš regionų, žaliuojančių ryžių laukais. Genmaicha (ryžių arbata) yra puikus įvadas į žaliųjų arbatų pasaulį - švelni, neapkarstanti, kvapni, o kepinti ryžių grūdeliai suteikia ypatingą riešutinį prieskonį.