Kur ji gaminama?
Pagrindinės ulongo arbatos gamintojos yra Kinija bei Taivanas.
Kokia ji?
Ulongas (oolong, wulong) – tai iš dalies oksiduota arbata, turinti ir juodajai, ir žaliajai arbatai būdingų savybių. Vis tik ulongo arbatos yra atskira rūšis ir jų skonis – ypatingas ir išskirtinis. Paprastai mažai oksiduoto ulongo lapeliai susukami į rutulėlius, o stipriau oksiduoto, juodąją arbatą primenančio ulongo lapai – dideli, pailgi, raukšlėti. Gerą ulongą galima plikyti keletą kartų, ir kiekvieną kartą tikėtis gurkštelėti vis kitokios arbatos, pajusti vis kitas skonines natas - ulongo arbatų skoniai kompleksiški ir atsiskleidžia pamažu.
Dabar ulongo arbata gaminama daug kur, bet labiausiai vertinami Wu Yi kalnų regiono ulongai (Fudziano provincijoje) ir Taivano ulongai.
Kaip ji gaminama?
Dažniausiai ši arbata gaminama iš didesnių, brandesnių vasarinio ar rudeninio derlių lapelių. Šios arbatos gamyba yra sudėtingas, atidumo reikalaujantis procesas: reikia griežtai kontroliuoti oksidacijos procesą, kad būtų išgauti būtent tokie skoniai, kokių reikia. Trumpa dalinė oksidacija (pvz., 30%) paliks arbatai žalią spalvą, gaivių, žolinių natų, ji bus panaši į žaliąją arbatą. Ilgesnė oksidacija (pvz. 70%) suteiks arbatai salyklinių natų ir tamsią spalvą.
Tipiniai ulongai
Šviesesnieji Tie Guan Yin, Osmanthus Oolong, Jin Xuan; tamsesnieji Dao Hong Pao, Tie Luo Han.