Kur ji gaminama?
Pagrindinės žaliosios arbatos gamintojos yra Kinija bei Japonija. Išskirtinės žaliosios arbatos pagaminama ir Himalajų kalnų regione.
Kokia ji?
Šioje arbatoje išsaugota daugiausiai šviežio arbatlapio natūros. Tai tradiciškai seniausia arbatos rūšis, pati populiariausia Kinijoje ir Japonijoje. Egzistuoja daugybė žaliosios arbatos porūšių. Vienos truputį kvepia kaulavaisiais, kitų aromatai primena špinatus, vienos aštrios, sutraukiančios liežuvį, kitos – švelnios, lengviau sukalbamos. Jų būna suktais lapeliais ir tiesiais, dideliais ir mažučiais, visų žalumos atspalvių nuo samaninės iki sidabrinės. Kokia tai bus arbata, priklauso tiek nuo augimvietės, tiek nuo medelio veislės, tiek nuo gamybos technologijos.
Kaip ji gaminama?
Vis dėlto vienas dalykas yra bendras visai žaliajai arbatai: jai pagaminti reikia vos nuskintus arbatlapius pakaitinti. Krosnyje, keptuvėje, ar karštais garais – tinka įvairūs metodai. Vos nuskinti lapeliai iš karto ima oksiduotis. Oksidacija – tai tas pats procesas, kuris nurudina prakąstą obuolį ar rūdimis padengia metalą. Aukšta temperatūra sustabdo lapo oksidacijos procesą, ir taip išsaugo lapelyje esančius antioksidantus polifenolius ir žalią arbatžolių spalvą. Japonai dalį savo arbatų augina šešėlyje – tokios yra gyokuro, bei tencha, t.y. matcha milteliams auginama arbata.