Vieniems nesvarbu, kokią kavą gerti, kiti – išrankūs, turi savo mėgstamiausią ir gerai žino, kuri kava yra kokybiška. Tačiau ir vienus, ir kitus kavos mėgėjus jau pasiekė nerami žinia, kad netrukus už kavą gali tekti mokėti daugiau, nei iki šiol. Greičiausiai, kad kavos nepritrūksime, bet, jai pabrangus, teks rinktis atidžiau. Taigi, už kokią kavą verta mokėti daugiau bei į ką atkreipti dėmesį renkantis kokybišką kavą?
Kava iš vienos ar kelių rūšių pupelių?
Kava, kurią geriame kiekvieną rytą, įveikia nemenką kelią. Kavamedžiai auginami daugiau kaip penkiasdešimtyje pasaulio šalių, kuriuose gali būti skirtingas klimatas, dirvožemis, auginimo sąlygos, kavos pupelių cheminė sudėtis, skonis bei kvapas.
Aukščiausios kokybės kava – rūšinė, viename ūkyje ar regione, išauginta arabica kava, klasifikuojama 100 balų skalėje pagal Rūšinės Kavos Asociacijos sukurtą vertinimo sistemą. Tik ta kava, kuri sertifikuotų profesionalų įvertinama ne mažiau kaip 80 balų, įgauna rūšinės kavos statusą ir laikoma aukščiausios kokybės kava. Kitos kavos laikomos komercinėmis, jos yra daug pigesnės, savo savybėmis negalinčios prilygti rūšinei kavai.
Įdomu ir tai, jog arabica aukščiausios kokybės kavos pupelių paklausa nuolat auga, jas sunkiau užauginti dėl augimviečių specifikos – kavos pupelės auginamos aukštai, bent 600 metrų aukštyje virš jūros lygio, kur grynesnis bei švaresnis oras, todėl kavos kaina tampa vis brangesnė.
100% arabica bei arabicos kavų mišiniai, tokie, kaip viena geriausių pasaulio kavų tituluojama illy, kainuos daugiau dėl to, jog ji pasižymi nepalyginamai geresniais aromatais ir pojūčiais nei kitos kavos. Mėgaujantis arabica kavos puodeliu papildomai dedamo cukraus ar kitų saldiklių ko gero net neprireiks.
Kokios kavos nevertėtų įsidėti į savo pirkinių krepšelį?
Renkantis kavą labai svarbu atidžiai atkreipti dėmesį į kavos rūšių mišinius. Kavos skrudintojai neretai turi įvairių tikslų – vieni skirtingų rūšių kavos pupeles maišo norėdami sukurti unikalų skonių derini, praturtinti vieno regiono kavos poskonius kitais, kiti, priešingai, siekia atpiginti kavas, sumaišydami ir taip paslėpdami pigesnes, prastesnės kokybes kavos pupeles.
Būtent tokiuose mišiniuose dažnai naudojama antroji pagal populiarumą kavos pupelių rūšis – robusta. Ši pupelių rūšis yra kartesnė, jai būdingas medžio ir žemės aromatas. Joje yra du kartus daugiau kofeino, o skonių spektras daug kartų siauresnis nei arabica kavos – robusta turi nemalonų poskonį, kurį neretai tenka malšinti cukrumi ar kitais priedais. Dėl šių priežasčių, robusta kavos pupelės niekada nenaudojamos grynos – kava yra maišoma su arabica, o dažnai net būna pigių kavos mišinių sudėtinė dalis, pavyzdžiui, 20 – 30% pigesnės kavos mišinio gali sudaryti šios rūšies pupelės.
Ant kavos pakuočių, esantys užrašai, tokie kaip: gold, silver, platinum, taip pat turi savo reikšmę. Gamintojai bei prekiniai ženklais jais siekia atskirti kavos kokybę. Dažniausiai šie rinkodaros pavadinimai reiškia, jog mišiniai pagaminti iš skirtingų kavos rūšių, kurios lemia kavos kokybę. Todėl labai svarbu atsižvelgti ir į kavos gamintoją – gerą kavą lemia ne vien klimatas, kuriame kava auga, bet ir meistrystė, apdorojant kavos pupeles ir paruošiant jas taip, kad būtų aromatingos ir gardžios vartotojams.
Ką reiškia „šviežia“ kava?
Dauguma kavos savybių priklauso nuo to, kokiomis sąlygomis kavamedžiai augo ir kaip buvo apdorotos nuskintos uogos, tačiau kavos pupelės daugiausiai skonio ir aromato įgauna jas skrudinant.
Skrudinant žalias kavos pupeles, jų masė mažėja, pupelės tampa poringesnės bei plečiasi. Dėl karščio kavos pupelėse esantis cukrus ir amino rūgštys skyla į anglies dvideginį.
Pirmosiomis dienomis po skrudinimo pupelėse būna susikaupę labai daug šių dujų, kurios palaipsniui išsiskiria į aplinką. Būtent dėl dideliais kiekiais išsiskiriančio anglies dvideginio pirmomis dienomis po skrudinimo pasiruošti skanią kavą būtų sudėtinga.
Kava – ne bandelė, kavos pupelės turi subręsti. Kokybišką kavą galima sugretinti su vyno derliumi – jaunas vynas, nors ir puikus šventės gėrimas, tačiau neturi didelės skonių paletės. Kavai taip pat reikia subręsti, jos skoniai turi nusistovėti, neįmanoma geriausio skonio aromato išgauti iš ką tik paskrudintos ir sumaltos kavos, kur mažai brandos ir skonio balanso.
Įdomu ir tai, jog maltos kavos, jeigu ji neuždaryta sandarioje pakuotėje negalima laikyti ilgai – ji lepi, pritraukia pašalinius skonius, kvapus, tad norint mėgautis kokybiška, skania kava, geriausią skonį patirsite mėgaudamiesi šviežia kava, nesvarbu, kokį paruošimo būdą pasirinksite, ar pasitelkiant kavos aparatą, ar kavą užplikius, ar naudosite moka kavinuką arba filtrą.
Kavos pasaulyje mes jau atrinkome geriausius, jums teliks išsirinkti savo mėgstamiausius.
Atraskite savo kavą internete arba užsukę pas mus į parduotuves.